Kosthold og ernæring for barn med revmatisk sykdom

Et sunt variert kosthold er viktig for alle, også barn og ungdom.

Passer man på kostholdet og vekten, er gevinsten økt overskudd og mindre smerter. Dette kan gjøre det lettere å leve med revmatisk sykdom. Vi har ingen spesielle anmodninger for barn og ungdom spesielt, annet enn at man skal være forsiktig med å prøve ut dietter på barn. Snakk først med behandlende lege.

Generelle kostholdsråd

  • Ved betennelsesaktig revmatisk sykdom har man kunnet måle en lavere konsentrasjon av antioksidanter i blodet. Antioksidanter kan dempe skadene av betennelse. Antioksidanter finnes i frukt, grønnsaker og kornprodukter. Det er derfor all grunn til å spise "5 om dagen" av frukt og grønnsaker.
  • Barn som ikke drikker melk eller spiser meieriprodukter daglig, bør ta tilskudd av kalk for å bygge opp et godt skjelett.
  • Mat eller godteri bør ikke brukes som "trøst" eller "premie".

Kost og ernæring ved barneleddgikt

Man vet lite om kostens betydning ved barneleddgikt. Enkelte ønsker likevel å prøve forskjellige dietter. Ønsker man å prøve ut dietter, bør man vurdere hvordan det vil påvirke barnets liv. For mange er det en stor belastning å få restriksjoner i forhold til kosten, så større barn og ungdommer bør selv bestemme om de vil prøve ut dietter eller ikke.

Det er viktig at barna har gode kostvaner og spiser sunt og variert. Høy sykdomsaktivitet kan føre til nedsatt appetitt og det kan være fristende å gi barnet det det har lyst på, selv om det er snacks, godteri eller usunn mat. Barna kan stå i fare for å bli overvektige som følge av inaktivitet i dårlige sykdomsperioder.

Nytt fra media

Error

RSS errors
.01.